SwedishFlagIconSvenska
sell-icon

Sälja på Kvdbil

help-icon

Frågor & svar

chat-icon

Kontakta oss

  • ArtiklarNextIcon
  • ElbilarNextIcon
  • 5 tips till dig som ska köpa begagnad elbil

5 tips till dig som ska köpa begagnad elbil

25 mars, 2024

Sugen på att köpa elbil på andrahandsmarknaden? Du är inte ensam - intresset för begagnade elbilar är stort. Här kommer 5 tips till dig som ska köpa en begagnad elbil!

1. Utgå från dina behov

Börja med att fundera över vad du behöver av en bil. Ska bilen vara liten eller behövs plats för många? Här kan det vara en god idé att tänka över ditt behov av bil i vardagen. Även om du åker till fjällen en vecka per år kanske inte resan till och från jobbet kräver en sjusitsig minibuss. En annan aspekt som kan vara bra att utgå ifrån är om bilen främst ska köras i stadsmiljö eller på landsbygd. Med det går vi in på punkt två.  

2. Räckvidd

Detta är den fråga som de flesta funderar på vid köp av elbil - hur långt man kan köra innan bilen behöver laddas. Ett konkret tips är därför, kolla upp den faktiska räckvidden innan du köper din bil. Om du får möjlighet att provköra bilen kan du se energiförbrukningen i olika situationer och på så sätt få reda på din egen räckvidd. Värt att ha i beaktning är att flera faktorer kan påverka den faktiska räckvidden. Bland annat kan räckvidden påverkas av temperatur, om vägen är torr eller ej, motorvägskörning och körsätt.  

3. Laddhastighet

Hur lång tid det tar att ladda en elbil är en vanlig fråga, och en punkt som många glömmer att ta hänsyn till. Laddhastigheten beror på flera faktorer, bland annat:   

– Batteriets kapacitet: Större batterier kan ta längre tid att ladda fullt. En elbil med ett batteri på 75 kWh tar till exempel längre tid att ladda än en med ett batteri på 40 kWh. Detta gäller generellt, men det kan variera beroende på bilens laddningskurva och andra faktorer.  

– Effekten på laddaren: Laddarens effekt anges i kilowatt (kW). Ju högre effekt, desto snabbare går laddningen. De vanligaste effekterna för hemmaladdning är 3,7 kW, 7,2 kW, 11 kW och 22 kW. Snabbladdare kan ha effekter på upp till 350 kW. Här går utvecklingen framåt och i skrivande stund utvecklas laddare med en effekt på 400 kW. Även om det än så länge inte finns någon bil på marknaden som kan nyttja den fulla effekten.   

– Väder: Kyla och minusgrader kan påverka laddningshastigheten negativt.   

– Körstil: En aggressiv körstil kan tömma batteriet snabbare, vilket innebär att du behöver ladda oftare.  

– Tillverkare och modell: Olika elbilar har olika laddningshastigheter. Vissa modeller kan ladda snabbare än andra, även om de har samma batterikapacitet.   

4. Sträcka

En ytterligare aspekt att ta hänsyn till när man är spekulant på en begagnad elbil är sträckan man kör. Pendlar du relativt korta sträckor på en daglig basis men behöver åka längre sträckor då och då? Då kan en laddhybrid, som både kan köra på el och fossila drivmedel, vara något för dig. Då kan du sköta det dagliga på el, men tanka bilen som vanligt med bensin eller diesel när du kör längre. 

5. Laddning hemma

En av de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när man funderar på att köpa en begagnad elbil är huruvida man har möjlighet att ladda bilen hemma. Att ladda hemma är bekvämt och kostnadseffektivt, och det kan vara avgörande för att du ska kunna använda din elbil på ett smidigt sätt i vardagen.  

Här är några saker att tänka på:  

– Har du en parkeringsplats med eluttag? Om du inte har en egen garageplats kan det vara svårt att hitta en parkeringsplats med eluttag.  

– Kan du installera en laddbox? En laddbox ger en säkrare och snabbare laddning än ett vanligt eluttag. Du kan kontakta din bostadsrättsförening eller hyresvärd för att ta reda på om du kan installera en laddbox.   

– Bor du i lägenhet med motorvärmaruttag? Fråga alltid fastighetsägaren om du får ladda din elbil där. Motorvärmare drar ungefär hälften av elen som en elbilsladdare på lägsta effekt, men det kan ändå påverka fastighetens elsystem. Att fråga först är både säkert och schysst!  

– Hur ofta kör du? Om du kör korta sträckor varje dag kan det räcka att ladda bilen hemma över natten. Men om du kör längre sträckor behöver du ha möjlighet att ladda bilen på annat sätt.  

Elbilar ute just nu

Liknande artiklar

ElbilarVisa alla
Elbilar

Elbilsrapport: Skillnaderna mellan landsbygd och storstäder fortsätter öka

24 januari, 2025

Elbilar

Därför kostar elbilsförsäkringen mer – och så kan du påverka priset

21 januari, 2025

Elbilar

Vilken bil påverkar klimatet minst - egentligen?

22 oktober, 2024

Elbilar

Elbilar: Svenskarnas krav på räckvidd oförändrade – trots ökad kapacitet

29 april, 2024

KöpguiderVisa alla
Köpguider

Billigaste bilarna att äga 2025?

8 januari, 2025

Köpguider

Bästa begagnade familjebilen

4 december, 2024

Köpguider

Guide till att köpa begagnad elbil

19 november, 2024

Köpguider

Vilken är den billigaste pendlarbilen?

4 november, 2024

ContactIconKontakt