SwedishFlagIconSvenska
sell-icon

Sälja på Kvdbil

help-icon

Frågor & svar

chat-icon

Kontakta oss

Guide till att köpa begagnad elbil

19 november, 2024

Intresset för att äga elbil ökar. Men visste du att det knappt finns 350 000 elbilar i Sverige idag? Siffran utgör 6,5 procent av det totala antalet personbilar. Men siffran och intresset ökar i snabb takt! Här ger vi dig som är sugen på elbil en guide inför ditt köp.

Andelen elbilar växter – och det snabbt

Den totala andelen elbilar i Sverige är fortsatt relativt låg, men sett till nyförsäljningen står elbilar för drygt 30 procent, och antalet elbilar ökar med cirka 10 000 i månaden. På begagnatmarknaden byter cirka 15 000 elbilar ägare per månad.

Ha koll på andrahandsvärdet

"Vissa elbilsmodeller, särskilt dyrare modeller där teknik och räckvidd inte står i paritet med prislappen, har haft dålig prisutveckling", menar Karl Wahlin, analytiker på vårt systerbolag Bilpriser. Men det finns också många elbilar som har stabila andrahandsvärden, och till och med modeller som stiger i pris, menar han. Exempel på modeller som just stiger i pris är billigare modeller som börjar bli lite äldre, såsom Renault Zoe och Nissan Leaf.

En elbil är oftare dyrare i inköp än en fossildriven bil, men den totala ägandekostnaden blir ofta lägre för elbilar jämfört med fossildrivna modeller, tack vare lägre milkostnad. Så hur gör man för att välja rätt begagnad elbil? Här kommer vi med lite tips!

Tänk på detta innan du väljer bil:

1. Starta med storlek

Precis som alltid i valet av bil är den första faktorn att överväga hur stor bil man behöver. Lagom stor, är vårt råd! Hur många passagerare ska rymmas, och hur mycket bagage ska fraktas? Det kokar ned i vilken kaross som passar bäst. Sedan eller halvkombi för den som reser lätt lastad, kombi eller SUV för den som fraktar mer.

Traditionellt har bilens storlek varit nära förknippad med dess säkerhet. Idag är omfattande säkerhetssystem och förarhjälpmedel standardutrustning i de flesta bilar som säljs nya i Sverige, och även småbilar får högsta betyg i krocktesterna.

Vi rekommenderar att du väljer en bil som räcker för 80 procent av transportbehoven. Det lönar sig i allmänhet att hyra bil de där gångerna som extra mycket lastutrymme krävs, snarare än att till vardags åka runt med en för stor bil.

2. Hur och var kör du?

Nästa val gäller körstil och framkomlighet. Ska bilen vara fyrhjulsdriven? Om du kör mycket på landsvägar i vinterväglag, kan drivning på alla fyra vara värt att kosta på. Vill du kliva upp i bilen? Här blir det också en fråga om komfort, då en högre bil ofta har bekvämare insteg och ger bättre överblick över trafiken.

3. Tänk på tillval

Vilka tillval önskas? Panoramaglastak efterfrågas ofta, men det gäller att komma ihåg att taket inte omfattas av glasförsäkringen. Stenskott i glastaket regleras i stället av vagnskadeförsäkringen, och där kan självrisken vara mycket hög. Behövs dragkrok? Återigen är 80-procentsregeln värd att överväga. Kanske är det lönsammare att beställa hemleverans de där gångerna som släpkärra behövs?

Lästips: Tillvalen som höjer andrahandsvärdet

4. Spelar märket roll för dig?

Ofta har man också preferenser kring vilka bilmärken man föredrar. Bara de senaste åren har ett tiotal nya bilmärken tagit sig in på den svenska marknaden. Etableringen sker genom attraktiv prissättning, som också spiller över på bilarna som begagnade. Men hur många av dessa märken kommer att finnas kvar om några år, och hur blir då tillgången på service och reservdelar? Det är tryggare att välja en bilmodell från något av de etablerade bilmärkena. Även ekonomiskt sett är det klokare, då det är lättare att sälja en välkänd bilmodell den dag som det är dags att byta bil på nytt.

5. Övriga kostnader kring bilen

Apropå ekonomi, så behöver också underhållskostnaderna vägas in i ekvationen. Fordonsskatten är alltid 360 kronor för elbilar, men försäkringspremien är individuell och kan skilja sig mycket. Jämför! Och även elbilar behöver service, särskilt bromsarna kräver regelbundet underhåll. Olika modeller har olika prisbild för serviceplanen.

6. Förbrukningen

Precis som för fossildrivna bilar behöver vi tänka på förbrukningen. Ett skäl till att man kan vara tveksam till elbil är oro över att räckvidden ska bli ett problem. Men det finns idag över 40 000 publika laddpunkter i Sverige, och med reservation för att de fortfarande huvudsakligen är lokaliserade i de mer tätbebyggda delarna av Sverige går även bilar med kortare räckvidd bra att använda på långresa. Desto viktigare är då laddningshastigheten. En modern elbil klarar av att ladda batteriet från nästan tomt upp till cirka 80 procent på omkring 20 minuter.

För äldre elbilsmodeller kan det i stället handla om timmar, och sådana bilar lämpar sig bäst för kortare resor och för den som har möjlighet att ladda hemma på natten. Äldre modeller kan också i vissa fall ha en annan laddningsteknik än den som är standard idag. Jämför den deklarerade räckvidden mellan de bilmodeller du överväger. Kom dock ihåg att den räckvidd som anges sällan är den som faktiskt uppnås. Betrakta i stället räckviddssiffran som ett sätt att rangordna bilmodeller gentemot varandra.

Räckvidden påverkas av temperaturen. På vintern är det inte ovanligt med minst 20 procent kortare räckvidd än en sommardag. Bilens inbyggda färddator är dock bra på att uppskatta räckvidden, och det finns också mobilappar som hjälper till att planera laddstoppen på långresan. För att hushålla med elektronerna är det klokt att välja en elbilsmodell som är utrustad med värmepump. Värmepumpen i en elbil fungerar på ett liknande sätt som en luftvärmepump i ett hus, och är ett effektivt sätt att värma upp bilen utan att dra för mycket energi från batteriet.

7. Granska servicehistoriken

Slutligen gäller det som alltid att granska servicehistorik, miltal och om bilar har varit inblandad i några olyckor. Det är också viktigt att inspektera däck, bromsar, rost, och göra en provkörning för att upptäcka mekaniska problem, samt se till att eventuella skulder löses vid ägarbytet.

Senast inkomna elbilarna
Se alla elbilar

Liknande artiklar

KöpguiderVisa alla
Köpguider

Vilken är den billigaste pendlarbilen?

4 november, 2024

Köpguider

Första bilen? Tänk på det här när du köper din första bil

4 april, 2024

Köpguider

4 sätt att finansiera ditt bilköp

23 november, 2023

Köpguider

Billigaste bilarna att äga

20 september, 2023

ElbilarVisa alla
Elbilar

Vilken bil påverkar klimatet minst - egentligen?

22 oktober, 2024

Elbilar

Elbilar: Svenskarnas krav på räckvidd oförändrade – trots ökad kapacitet

29 april, 2024

Elbilar

5 tips till dig som ska köpa begagnad elbil

25 mars, 2024

Elbilar

Lista: Kommunerna med flest elbilar

26 februari, 2024

ContactIconKontakt