15 december, 2022
Handen på hjärtat: Har du koll på hur mycket en bil kostar? Det är lätt att tro att en bil enbart kostar det man betalar vid inköp, men kikar man lite närmre är det fler parametrar att ta hänsyn till.
Många bilköpare stirrar sig blinda på bilens prislapp men missar att kontrollera hur mycket den totalt kostar att äga. Hur mycket man ska betala för fordonsskatt och försäkring påverkar såklart hur hög ens månadskostnad blir. Fordonskatten, i sin tur, beror på typ av drivmedel och koldioxidutsläpp eller fordonsslag och skattevikt. Och hur hög försäkringspremien blir beror exempelvis på bilens körsträcka, pris och motor. Och du, bilens totala ägandekostnad benämns ibland som TCO (total cost of ownership) - så nu har vi rett ut det.
Frasen "En helt ny bil tappar i värde i samma sekund du premiärkör den!", har du säkert hört. Och visst det stämmer oftast, eftersom den enskilt största kostnaden för bilar är värdeminskningen. Men detta gäller främst nya bilar. När det kommer till begagnat har den största värdeminskningen redan skett. För en del modeller är det till och med så att värdet halveras redan under det första året. Den som verkligen vill spara pengar gör därför bäst i att köpa en begagnad bil. Men vill man absolut ha sprillans nytt är det viktigt att inte enbart se till bilens pris, utan att man ser till alla kostnader som följer av ägandet.
Det är också lätt att missbedöma hur mycket en bil kostar att äga, oavsett om den är ny eller begagnad. När Kvdbil genomförde en undersökning för ett par år sedan visade det sig att de flesta trodde att en tre år gammal bil kostar cirka 1 000 kronor till 3 000 kronor mindre att äga per månad än vad den faktiskt gör. Det motsvarar en extra kostnad på upp till 50 procent.
Så hur kan man få koll på den totala ägandekostnaden? Förutom att vara medveten om värdeminskningen, se över framtida kostnader för fordonsskatt, försäkring och service. Även eventuella kostnader för parkeringsplats eller nya däck är lätt att missa. Och hur mycket bilen rullar per år, och de bränslekostnader som kommer till.
Hur stor fordonsskatten är beror på vilken bilmodell du väljer och hur mycket koldioxid den släpper ut. Köper du hos oss på Kvdbil kan du alltid se skatten du behöver betala för bilen under avsnittet “Bilfakta” i bilens annons.
Behöver du hel- eller halvförsäkring? Kostnaden för försäkring varierar och beror på vilken omfattning den ger dig, men även vilken bil du har och såklart vilket bolag du tecknar försäkring genom.
Psst! Köper du bil via kvd.se bjuder vi dig alltid på 14 dagar försäkring genom vår Kvdbil Försäkring. På så vis är du trygg från första stund.
Kör du många mil per år? Välj en bränslesnål bil. Det är främst vid många mil som bränsleeffektiva bilar verkligen ger effekt för både plånbok och miljö.
Har du möjlighet att ladda hemma eller på exempelvis jobbet? Då kan en elbil eller elhybrid vara något för dig.
Behovet för reparation varierar givetvis, men att ha en reparationsbuffert för oförutsedda händelser på 5000 kronor per år är ett gott riktmärke. Nyttjar du inte bufferten kan du lägga pengarna på årsservicen istället.
Liknande artiklar
Porsche 911 framröstad som tidernas snyggaste sportbil
3 juli, 2024
5 tips för att underhålla barnen i bilen
1 maj, 2024
Därför ska du inte tvätta bilen hemma
21 mars, 2024
Så förbereder du bilen inför vintern
14 november, 2023
Hej! Har du några frågor? Tveka inte att höra av dig till oss.
Ring oss, skicka e-mail eller chatta.