12 juni, 2024
Nästan sex av tio svenskar kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn. Friheten lockar mest tätt följt av möjligheten till upplevelser och aktiviteter. Dessutom är det prisvärt. Detta visar en undersökning gjord av vårt systerbolag Forsbergs Fritidscenter.
Camping eller ställplats? Kvällsmat i förtältet eller på restaurang? Det finns många val att ta ställning till när campingresan ska planeras. Här kommer ett gäng handfasta tips för att göra semestern på vägarna lyckad!
Oavsett semesterbudget är det bra att kolla vilka alternativ som finns innan du parkerar husbilen eller husvagnen på campingplatsen och dig själv i brassestolen. Campingpriser kan variera kraftigt beroende på faciliteter och platsens popularitet. Ett annat tips är att utnyttja gratisaktiviteter som campingar erbjuder, särskilt för barn. Sommaren erbjuder många gratisaktiviteter som bad, cykling, vandring och utforskning av naturområden.
Laga egen mat för att spara pengar och få en mer autentisk upplevelse. Handla i butiker utanför campingområdet för att ytterligare minska matkostnaderna.
*Det är semester. Unna er en utemiddag eller två!
Planera din resa noggrant, fast lämna utrymme för spontana äventyr. De mest natursköna platserna ligger ofta utanför motorvägarna. Typ bakom krönet på en lummig landsväg, vid en stilla sjö eller på en svindlande höjd. Prova att planera en färdrutt från punkt A till B som undviker de stora motorvägarna och upptäck Sveriges dolda pärlor.
Här är en lista över de fem bäst rankade naturcampingarna i Sverige för husbilar och husvagnar, kända för sina natursköna lägen och utmärkta faciliteter.
Trosa Havsbad & Camping: Belägen i Södermanlands län erbjuder campingplatsen en lugn miljö omgiven av både hav och skog. Här finns möjlighet till bad, glamping och en mängd aktiviteter såsom äventyrsgolf och motionsspår. Campingen är också känd för sin fina service och restaurang.
Ringsjöstrand Camping: Ligger vackert vid Ringsjön i Skåne och erbjuder en fridfull miljö med närhet till naturen. Campingen har bra faciliteter för både husbilar och husvagnar och området är perfekt för naturälskare som vill uppleva Skånes natursköna landskap.
Isaberg Mountain Resort: Med omfattande cykel- och vandringsleder samt höghöjdsbanor, är småländska Isaberg en utmärkt plats för en aktiv natursemester. Campingen erbjuder också goda faciliteter för husbilar och husvagnar.
Saltviks Camping: Campingen i Grebbestad är känd för sitt natursköna läge nära havet. Njut av strandliv och vackra kustvyer med många aktiviteter för både barn och vuxna.
Arctic Camp Jokkmokk: Camping nära polcirkeln som erbjuder en naturnära upplevelse med fina möjligheter för fiske, vandring och att uppleva norrsken. Campingen är belägen vid en sjö och erbjuder moderna faciliteter för husbilar och husvagnar.
Tips: Trafikverkets lista på landets rastplatser
När du drar en husvagn är det viktigt att välja en dragbil som kan hantera den extra tyngden och hålla stabiliteten. Bilen bör ha tillräcklig kraft för att "palla trycket" och samtidigt ha ett stadigt grepp mot körbanan.
Välj en motor med runt 150 hk eller mer för en behaglig körning
Välj en bil med relativt låg totalvikt, runt 2200 kg, så minskar du risken för att bilens och husvagnens sammanlagda totalvikt överskrider 3 500 kg – vilket är gränsen för dig som har B-körkort
Använd Trafikverkets smidiga kalkylator för att se hur tung husvagn en specifik bil får lov att dra. Hitta kalkylatorn här
På Transportstyrelsen kan du se hur tung husvagn din bil får dra.
Prenumerera på Kvdbils nyhetsbrev.
Liknande artiklar
Nordens bästa roadtrip-sträckor listade
5 juni, 2024
Resa med hund i bilen – det här gäller
15 maj, 2024
Roadtrip i Norrland – sevärdheter du inte får missa
30 mars, 2023
5 bästa apparna för bilsemestern
5 december, 2022
Hej! Har du några frågor? Tveka inte att höra av dig till oss.
Ring oss, skicka e-mail eller chatta.