2 december, 2024
Antalet företagskonkurser i Sverige har ökat med 28 procent hittills i år. Men trots oroväckande siffror är läget mindre allvarligt än under både 90-talskrisen och finanskrisen, och en mer positiv trend är också att vänta.
Under de senaste två åren har konkurserna i Sverige ökat kontinuerligt, månad för månad. Hittills i år har konkurserna stigit med 28 procent och årsprognosen är fortsatt dyster – uppskattningsvis kommer drygt 9800 bolag att ha begärts i konkurs innan året är slut, visar en rapport från Creditsafe.
”Pandemi, krig och energikris har lett till effekter i form av inflation, lågkonjunktur, räntechock och svag valuta – svenska företag har det fortsatt oerhört tufft,” säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe och konstaterar att antalet konkurser ökat under 25 efterföljande månader.
Byggbranschen, detaljhandeln, hotell och restaurang är de branscher som haft högst antal konkurser i år, medan fastighetsbolag, bilhandlare och konsultbyråer är de som står för högst procentuell ökning mot föregående år. Men trots oroväckande siffror är situationen ur ett historiskt perspektiv inte alarmerande.
”För att få en korrekt uppfattning av situationen behöver vi också jämföra hur stor andel av det totala antalet svenska företag, som antalet konkurser motsvarar. Ifjol var andelen 1,08 procent och prognosen för 2024 är 1,27 procent . Det ska jämföras med att andelen företag i konkurs under 90-talskrisen uppgick till 5,8 procent och under finanskrisen 1,8 procent,” säger Camilla Frimmel, på Creditsafe.
Creditsafe förutspår att konkursutvecklingen kan börja plana ut, och att ekonomin så småningom kommer att återhämta sig, om än i olika takt beroende på bransch. Ett framtida lägre ränteläge och ökade reallöner kan också bidra till mer stabilitet på sikt.
”Antalet betalningsanmärkningar på aktiebolag är en indikation på hur hårt drabbade svenska företag är och i nuläget ser vi att antalet betalningsanmärkningar ökar men att ökningstakten avtagit något mot förra året. Företag har lite lättare att betala nu än för ett år sedan och det tyder på att också konkursutvecklingen är påväg att plana ut,” fortsätter Camilla Frimmel.
När företag står inför ekonomiska utmaningar och har behov av att sälja av tillgångar, förses ofta företagets bilar till begagnatmarknaden. Fordonsflottan är generellt sett en av de större tillgångarna och situationen som råder just nu leder till ett ökat inflöde av begagnade fordon på marknaden, vilket i sin tur påverkar utbudet och då även prisnivåerna. Dessutom är bilbranschen en bransch som är extra hårt drabbad av konkurser just nu.
”Under det senaste två åren har vi sett en ökning i antal bilar som säljs på grund av obestånd och konkurser. Styrkan med vår marknadsplats är att den är öppen för alla och med budgivare från Sverige och utlandet – företag likväl som privatpersoner – känner vi oss trygga med att priserna på bilarna vi säljer är marknadsmässiga oavsett konjunkturläge,” säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.
Liknande artiklar
Trendspaning för privat- och företagsleasing
2 december, 2024
Så mår Sveriges vagnpark efter pandemi och räntehöjningar
29 oktober, 2024
Tredje kvartalet starkaste sedan 2021 – elbilar når ny milstolpe
8 oktober, 2024
Ökad försäljning av begagnade elbilar
24 september, 2024
Hej! Har du några frågor? Tveka inte att höra av dig till oss.
Ring oss, skicka e-mail eller chatta.