16 oktober, 2022
Plötsligt händer det, för att citera en gammal känd reklamslogan. Du är ute på vägarna och åker. Kanske blir du omkörd eller får ett möte – sedan smäller det till i vindrutan. Du har just fått ett stenskott. Vi tar en titt på vad som händer hos glasverkstaden. Och: är det en smart idé att laga stenskott själv?
Den vanligaste orsaken till stenskott är omkringflygande småsten – de fastnar i bildäcken och flyger iväg av kraften i rotationen. Det här är extra vanligt fram på vårkanten när snön har smält och innan gruset har sopats upp från gator och landsvägar.Olyckan kan vara framme när som helst, men du kan minska risken för stenskott något, genom att hålla ett lite större avstånd än vanligt till framförvarande bilar.
Det går att laga stenskott och undvika att vindrutan spricker.
Det är inte möjligt att laga det utan att det syns efteråt.
Hur snygg reparationen blir beror på hur skadan ser ut och hur länge du kört med skadan utan att åtgärda den
Det finns en liten risk att stenskottet förvärras under reparation. Då kan du bli tvungen att byta vindrutan, med högre kostnad som följd.
Om olyckan är framme är det viktigt att du tar kontakt med en verkstad så snart som möjligt. Det är lätt gjort att man drar ut på det, tänker att det inte är någon brådska. Men ett stenskott kan faktiskt vara en säkerhetsrisk. Det kan störa sikten genom vindrutan, men framförallt kan ett stenskott förvandlas till en spricka i vindrutan, och då är det försent att göra något åt det.
Därför bör du snarast möjligt boka en stenskottslagning hos en specialist på bilglas. Här är en enkel liten checklista om du drabbas av stenskott:
Sätt något över stenskotten snarast. Det hindrar att det läcker in regn eller smuts. Använd genomskinlig tejp eller ett så kallat stenskottsplåster.
Boka tid hos en bilglasfirma. Hos dem kan du dessutom ofta hämta ett stenskottsplåster utan kostnad.
Verkstaden sköter kontakten med ditt försäkringsbolag.
Ett stenskottsplåster är en typ av klisterlapp som man sätter ovanpå stenskottet. Det hindrar smuts och vatten från att tränga in. Helst bör man sätta på det direkt efter att skadan har uppstått. Därför är det bra att alltid ha ett eller flera stenskottsplåster liggande i handskfacket, de kan ofta beställas utan kostnad från flera bilglasspecialister.
När man lagar ett stenskott använder man ett diamantborr för att avlägsna det skadade glaset. Därefter används en särskild lagningsvätska för att fylla igen det hål som uppstått, med hjälp av ett specialverktyg. Slutligen, när vätskan torkat, slipar och polerar man ytan tills den är blank och slät.
En vindruta består av olika zoner. Man kan dela in dem i a) siktfält, b vindrutans glaskant, c) området för regnsensor och övrigt förarstöd och d) övrig zon.
Det är endast i det som kallas ”övrig zon” som det är möjligt (eller klokt) att laga ett stenskott. Man lagar inte i siktfältet framför föraren, i glasets ytterkant eller framför kameraområde/sensorområde. Det innebär dock att den största delen av vindrutan tillåter att man lagar ett stenskott.
Kanske tänker du att stenskottet kommer väldigt olägligt och att du inte riktigt har råd att laga det just nu? Men du kan vara lugn. Att laga stenskott ordnas via din försäkring, och det enda du behöver betala är självrisken. Och det är i sammanhanget inget större bekymmer.
Beroende på vilket försäkringsbolag du har och vilken typ av bilförsäkring, så ligger självrisken sällan på högre än 200 kronor – i vissa fall behöver du inte betala självrisk alls!Många har, framförallt på äldre bilar, enbart trafikförsäkring. Den täcker inte skador på glas, så i det fallet slutar prislappen på ungefär en tusenlapp för att laga ett stenskott.
Det finns tillfällen då det inte är möjligt att laga ett stenskott eller att det inte är en bra idé eftersom lagningen exempelvis kan skymma din sikt genom rutan.
Om vindrutan har börjat spricka måste du byta den. Detsamma gäller om det är fler än 3 stenskott, om det sitter närmare kanten än 5 centimeter eller om stenskotten sitter framför bilens sensorområde i vindrutans överkant (området där kamera, regnsensor etc. sitter). Slutligen bör stenskottet inte vara större än ca 3 cm om det ska gå att laga.
Det är många som undrar hur man gör för att laga stenskott själv. Du har säkert sett diverse kit, både på svenska och utländska sajter. Men även om du är händig och vet vad du håller på med är det egentligen ingen större idé – om det nu inte är så att du älskar att pilla själv.
Ett reparationskit kostar ungefär lika mycket som självrisken hos verkstaden, som brukar ligga på upp till 200 kronor.Det finns också risker med att laga stenskottet själv. Skulle det inte bli lagat på ett korrekt sätt så går det inte att göra om arbetet. Rutan måste helt enkelt bytas ut. Så sammanfattningsvis är det ingen bra idé att försöka sig på att laga ett stenskott själv.
Först och främst ”måste” du inte göra något åt en spricka i vindrutan, så länge den inte utgör en trafikfara. Och om du ändå vänder dig till en bilglasspecialist och vill laga en spricka i framrutan, så kommer de garanterat att säga nej.
Det beror på att det inte finns några garantier för att en lagning skulle hålla. En spräckt vindruta är oåterkalleligen försvagad, och eftersom vindrutan är en del av den bärande konstruktionen i bilen, vill man inte riskera någonting. Därför väljer man alltid att byta en sprucken vindruta.
Att byta vindruta utan att ha en försäkring som täcker glas kan bli kostsamt. Hur mycket beror på vilken bil du har och vilken typ av vindruta det är. Det är inte ovanligt att man får betala mellan 6 000 och 10 000 kronor för att byta rutan hos en bilglasspecialist.
Det går dock att få ner priset om man anstränger sig lite. I många fall kan du hitta en vindruta hos din lokala bilskrot för någon tusenlapp eller mindre. Är du riktigt händig (och vet vad du gör!) kan du montera den själv – annars kan du få hjälp på verkstad för ett par, tre tusenlappar. Notera att dessa siffror är uppskattade och kan skilja sig på den ort där du bor.
Liknande artiklar
Porsche 911 framröstad som tidernas snyggaste sportbil
3 juli, 2024
5 tips för att underhålla barnen i bilen
1 maj, 2024
Därför ska du inte tvätta bilen hemma
21 mars, 2024
Så förbereder du bilen inför vintern
14 november, 2023
Hej! Har du några frågor? Tveka inte att höra av dig till oss.
Ring oss, skicka e-mail eller chatta.