30 november, 2022
Att veta när det råder vinterväglag eller inte kan vara svårt. Orsaker som nedfallna löv, regn och lera på vägen talar om för oss att det kan vara halt på vägen, men när vinterkylan börjar smyga sig på och regn blandas med kalla nätter blir det desto svårare att avgöra vad som är vinterväglag och inte. Vi reder ut begreppet och bestämmelserna!
Det råder vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen. Huruvida det råder vinterväglag bestäms av den lokala polismyndigheten, men du som förare har också ett ansvar att bedöma om du kan ta dig fram på ett säkert sätt för både dig och andra förare i trafiken.
Det är därför bra att vara ute i god tid under höstsäsongen med däckbyte och att följa den lagstiftning som finns för när sommardäck måste bytas till vinterdäck.
Förutom synbara skillnader på vägen som snö, is, snömodd eller frost så är det i Sverige krav på att bilar och tunga fordon har vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars. Om det råder vinterväglag eller förväntas råda ett sådant väglag att du behöver byta till vinterdäck innan första december får du använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober till 15 april. Mönsterdjupet på däcken ska då vara minst 3 millimeter.
Behöver du köpa nya däck för säsongen? Tänk då på att investera i en uppsättning däck där säkerheten och slitstyrkan optimeras, med hjälp av tester och under tillverkningen av däcken. Tänk också på att det kan vara värt att investera i däck som håller fler säsonger, snarare än billigare däck.
Att räkna ut den exakta bromssträckan vid vinterväglag är svårt. Hur lång bromssträckan faktiskt blir påverkas av en rad olika faktorer utöver väglaget som förarens reaktionstid, lutningen på vägen, kvaliteten på däcken, bromsarna på bilen och vikten på fordonet (lasten inräknat). Du kan räkna med att bromssträckan blir cirka 10 gånger längre vid ett halt väglag, oavsett om det råder vinterväglag eller inte, än om du kör på ett torrt väglag. Att räkna ut bromssträckan brukar därför alltid göras under förutsättningen att väglaget är torrt.
En enkel metod för att räkna ut bromssträckan vid torrt väglag och en viss hastighet är att ta bort nollan i hastigheten, multiplicera talet med sig själv och med 0,4. Kom ihåg att du alltid bör hålla avstånd till bilar framför dig - vare sig det råder vinterväglag eller inte.
Om halkan plötsligt skulle slå till så finns det några saker som kan vara bra att tänka på för att ta dig fram säkrare på vägen när det råder vinterväglag:
Motorbromsa genom att släppa gasen så ofta du kan, framför allt i nedförsbackar. Kör med små rattrörelser och undvik att svänga kraftigt. Håll ögonen långt fram på vägen för att undvika plötsliga inbromsningar vid exempelvis kurvor.
Detta är alltid viktigt, men extra viktigt under vinterhalvåret när det råder vinterväglag. Var ute i god tid och håll trafikrytmen. Genom att planera din körning undviker du även plötsliga inbromsningar. Ifall oturen skulle vara framme kan det även vara bra att ha med sig en extra jacka, reflexer i bilen och en ficklampa. Undvik även att köra på bränslereserven.
Vägen berättar mer för dig om väglaget än vad du tror. Även ett tunt snötäcke kan orsaka sladd. Kom ihåg att viss halka är svårupptäckt - så som glattis, eller så kallad blixthalka, som är genomskinlig på vägen.
Alla bilar kan köras vid vinterväglag, beroende på vinterdäck och väglag. Generellt sätt kan dock fyrhjulsdrivna bilar med hög markfrigång upplevas som säkrare.
Liknande artiklar
Porsche 911 framröstad som tidernas snyggaste sportbil
3 juli, 2024
5 tips för att underhålla barnen i bilen
1 maj, 2024
Därför ska du inte tvätta bilen hemma
21 mars, 2024
Så förbereder du bilen inför vintern
14 november, 2023
Hej! Har du några frågor? Tveka inte att höra av dig till oss.
Ring oss, skicka e-mail eller chatta.